Kostpolitik

Kostpolitik i Børnehuset Himmelhøj

Vi vil med denne kostpolitik gerne bidrage til børnenes sundhed og velvære. Vores kostpolitik er udarbejdet i et samarbejde m. forældrerådet og medarbejderne i Himmelhøj.

Vores mål er at sikre børnene et stabilt energiniveau dagen igennem, så de trives, er oplagte og nysgerrige, og har et godt udgangspunkt for at følge med og udvikle sig i hverdagens aktiviteter.

Vores holdning er, at børn skal have en sund og alsidig kost, og samtidig undgå for megen sukker.

Dette gør, at vi opfordrer til, at forældrene sørger for at give børnene en tilstrækkelig og sund morgenmad hjemmefra (eller tid til at spise den hos os), og ligeledes en sund madpakke og mellemmåltider med - i vuggestuen både til formiddag og eftermiddag, og i børnehaven til om eftermiddagen.

Morgenmad

I Himmelhøj serveres morgenmad frem til kl. 6.45. Der kan vælges ml. havregrød, havregryn og havrefras. Hertil serveres letmælk, smør og evt. 1 tsk. sukker eller kanelsukker  (obs. kun til havregrød og havregryn, der ikke indeholder sukker i forvejen).

Hvis forældrene vælger, at barnet skal spise morgenmad i Himmelhøj, skal barnet spise af Himmelhøjs morgenmad.

Mellemmåltider

Formiddag: I vuggestuen samler vi børnene kl. 9.00, og de får deres formiddagsmellemmåltid sammen med vand.

I børnehaven opfordrer vi børnene til at tage en tår vand af deres drikkedunk, og hvis de er sultne, får de mulighed for at tage en mad fra madpakken og sidde ved et bord og spise.

Eftermiddag:
I vuggestuen får børnene vand og deres andet mellemmåltid, efterhånden som de står op fra middagsluren. I børnehaven samler vi børnene kl. 14, og her spiser de deres mellemmåltid og drikker af drikkedunken.

Ideer til mellemmåltider kan være:

Vuggestuen: udskåret frisk eller tørret frugt , grøntsager (minus rå gulerod), brød eller bolle med smør, riskiks og knækbrød.

Børnehaven: brød med smør, klapsammen mad, boller, rugbrød, riskiks, knækbrød, årstidens grøntsager, frugt, tørret frugt.

Husk kage og slik skal ikke med som mellemmåltider.

For at det er nemt for barnet og personalet at håndtere, bedes I pakke barnets mellemmåltider for sig, med navn på og anbringe i køleskabet i fællesrummet eller i kassen på stuen (i flg. stuens anvisninger). Med tanke for miljøet opfordrer vi til, at I bruger genbrugsmaterialer, boks eller stofpose (husk regelmæssig rengøring af disse).

Frokost

Vi spiser ca. kl. 11 - børnehaven lidt senere end vuggestuen. Madpakkerne er dagens højdepunkt for de fleste af os, og særligt hvis der er tænkt lidt over indhold og indpakning. Vi anbefaler, at madpakken indeholder:

  • Rugbrød eller andet fiber brød m. pålæg, der er nemt at håndtere
  • Gerne rester fra aftensmaden, eks. en frikadelle, kyllingelår, pizza
  • Grøntsager, eks. ærter, små kartofler, blomkål, gulerødder (kogte til vuggestuebørn), agurk
  • 1 lille overraskelse, eks. en halv figenstang, lille portion frugt, ost eller lign.

Vi beder forældrene sørge for at gøre madpakken nem for barnet at pakke ud og spise, ved at pakke madderne ind enkeltvis i madpapir, og ved at begrænse brugen af fedtede sager, remoulade o. lign. Madkasser skal være forsynet med navn og anbringes i køleskab på stuen, når barnet møder ind.

Drikkevarer

Til morgenmad serveres letmælk. Til frokosten får vuggestuen letmælk  og børnehavebørnene vand. Til mellemmåltider serveres vand.

Alle børn har desuden drikkedunk med vand, som de opfordres til at drikke af i løbet af dage, når de bliver tørstige. Forældrene sørger for at renholde drikkedunkene og fylde dem op med vand, når barnet møder ind.

Fødselsdage

Vi holder alle fødselsdage i himmelhøj, hvor vi lægger vægt på at fejre barnet med festlig borddækning, med sange og dét at være i fokus.

Vi har tradition for, at barnet har lidt med til at dele ud, men da vi gerne vil begrænse sukkerindtaget af søde sager i Himmelhøj, både til hverdag og fest, har vi besluttet at sætte nogle få retningslinjer op.

Det er muligt for barnet at medbringe en dessert, f.eks. kage eller en is, flødebolle, figenstang, frugtsalat eller lign. Barnet kan også medbringe sund frokost til hele stuen, hvis forældrene foretrækker dette. Der må ikke medbringes slikposer eller sodavand.

Andre festlige begivenheder

Ved afslutningen af vuggestuetiden kan barnet have en lille sund ting med til uddeling.

Til bedsteforældredagen beder vi jer forældre om at bage boller eller kage, som vi kan byde på.

Ligeledes til sommerfesten beder vi om hjælp til kagebagning til eftermiddagskaffen. Til fastelavn bager vi selv boller med børnene og pynter, og til julearrangementet er der gerne småkager og en lille slikpose fra julemanden.

Hvis I har et ønske pm at fejre en begivenhed af den ene eller anden karakter, kan I drøfte det med stuens personale.